Χαιρετισμός προς τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες και τους επισκέπτες/τριες του ιστότοπου

 

Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές εξ ολοκλήρου αφιερωμένες σε αυτόν τον κλάδο. Η ανθρωπολογία, δίνοντας έμφαση σε έρευνες πεδίου που διεξάγονται σε όλο το πλανήτη, θεωρείται η πιο ολιστική από τις κοινωνικές επιστήμες, καθώς ασχολείται με ένα πλήθος πεδίων μελέτης που συνήθως εξετάζονται χωριστά από άλλες κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο συμπυκνωμένος λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά και περισσότερο σημαδεμένος από κοινωνική αδικία, αντιθέσεις και αντιφάσεις, απειλούμενος από περιβαλλοντικές καταστροφές και επιδημίες, η ανθρωπολογία
-χρησιμοποιώντας μια συγκριτική προσέγγιση και δίνοντας έμφαση στη διεπιστημονικότητα- αναλύει και αποκαλύπτει τις στενές σχέσεις μεταξύ του τοπικού και του παγκόσμιου, του κέντρου και των περιφερειών.

Η ανθρωπολογία είναι επίσης μια αναστοχαστική επιστήμη ικανή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας, να μας κάνει πιο προσεκτικές/ούς και ευαίσθητες/ους, οδηγώντας μας στο να αναθεωρήσουμε όχι μόνο τις κοινωνικές και πολιτισμικές κατασκευές και δομές, αλλά και τους τρόπους σκέψης, τις στάσεις, ακόμη και τα συναισθήματα που θεωρούμε δεδομένα. Οι σπουδές ανθρωπολογίας μας διδάσκουν ότι υπάρχουν άλλοι κόσμοι, άλλοι τρόποι σκέψης και αντίληψης, συχνά διαφορετικοί από αυτούς με τους οποίους είμαστε περισσότερο εξοικειωμένες/οι, τονίζοντας τη σημασία της διαπολιτισμικότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο τμήμα μας οι καθηγήτριες και οι καθηγητές μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές αποτελούν μια ζωντανή και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, τάξης, ικανοτήτων και σεξουαλικής ταυτότητας, ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων.
Τα προγράμματα σπουδών μας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρουν στους/στις φοιτητές/τριες ένα στέρεο θεωρητικό, μεθοδολογικό και βιωματικό υπόβαθρο που προάγει την κριτική σκέψη και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων σε διάφορους τομείς που μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών προσανατολισμών.

Εκ μέρους του διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού προσωπικού του Τμήματος σας καλωσορίζω με τη βεβαιότητα ότι τα χρόνια που θα περάσετε μαζί μας θα είναι ιδιαίτερα δημιουργικά και γόνιμα.

 

Η Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Diana Riboli

 

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Άμεση πρόσβαση, με ένα κλικ, σε όλες τις χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τελευταία Νέα

Διαλέξεις - Εκδηλώσεις

testimonial author Τα Όρια της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή ως Διανεμητικό Πρόβλημα

Διάλεξη του καθηγητή κ. Stephan Lessenich στις 14 Νοεμβρίου 2022 στις 6μμ. Η διάλεξη είναι ανοιχτή προς όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ruth Benedict

Πολιτική & Οδηγίες

Εικόνες

Επικοινωνήστε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: +30 210 920 1047, +30 210 920 1406
Email: santhrop'@'panteion.gr

Τοποθεσία

Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα

Προσωπικά δεδομένα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του και απαιτούνται για την επίτευξη των σκοπών που αναφέρονται στην πολιτική απορρήτου. Αποδεχόμενοι αυτό Ή κάνοντας κύλιση σε αυτήν τη σελίδα Ή συνεχίζοντας την περιήγηση, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.