header

Αθήνα 12/2/2024

 Anthrodays2024Gr 1

 

O Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ) συμμετέχει στις εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη της Ανθρωπολογίας στην Ευρώπη που γίνονται με πρωτοβουλία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνικών Ανθρωπολόγων (EASA). Πιο συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά το τριήμερο 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΚΑΕ ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων το τριήμερο 15 – 17 Φεβρουαρίου και μας καλεί να απαντήσουμε στο ερώτημα «η Ανθρωπολογία είναι εδώ;» για έναν ολόκληρο μήνα έως και τις 20 Μαρτίου 2024.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί ένα ακόμη πεδίο για να δυναμώσουμε τη φωνή μας μέσα στην ελληνική κοινωνία και να δώσουμε τα χέρια με όλες και όλους τους συναδέλφους μέσα και έξω από την Ευρώπη. Οι δράσεις μας στην Ελλάδα έχουν διάφορες μορφές, δημιουργία βίντεο, συγγραφή κειμένων για το Ιστολόγιο του ΣΚΑΕ, προβολές ταινιών, συζητήσεις με τη σχολική κοινότητα και άλλους φορείς. Η ανθρωπολογία, πολυφωνική, ανοικτή και κριτική προσφέρει μία διεισδυτική ματιά που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά, αναδεικνύοντας τα κοινωνικά προβλήματα, ψηλαφώντας τις π(λ)ηγές τους και τα αποτελέσματα που φέρουν. Μας απλώνει το χέρι και μας οδηγεί σε νέες διαδρομές κατανόησης και μας καλεί και προκαλεί να αναζητήσουμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα φωτίσουμε νέες πολιτικές, νέες εναλλακτικές, πρακτικές και οράματα.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, 15:00, κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ – Αθήνα

Προβολή & συζήτηση της ταινίας «Αλλού, Παντού» (2020) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου & το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – ETHNOFEST.

Μια οθόνη υπολογιστή, εικόνες από τις τέσσερις γωνίες του κόσμου. Περνάμε τα σύνορα με ένα κλικ, όσο μια άλλη ιστορία ταξιδεύει και φτάνει σε εμάς σε κομμάτια, μέσα από γραπτά μηνύματα, συνομιλίες, τηλεφωνικές συζητήσεις και ένα ερωτηματολόγιο του Γραφείου Μετανάστευσης. Είναι η διαδρομή του Σαχίν, ενός 20χρονου αγοριού από το Ιράν, το οποίο εγκαταλείπει τη χώρα του, “προσγειώνεται” στην Ελλάδα, και έπειτα ο δρόμος του τον οδηγεί στην Αγγλία, όπου ζητάει άσυλο.

Σκηνοθέτες: Isabelle Ingold, Vivianne Perelmuter, Χώρα: Βέλγιο, Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Περσικά, Έτος: 2020, Διάρκεια: 63′, Θέματα: Conflict/ War, Human Rights/ Advocacy, Migration/ Immigration/ Diaspora, Social change

Στη συζήτηση συμμετέχουν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Εργαστηρίου Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου: Γεράσιμος Μακρής (Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου), Πέτρος Πετρίδης (Επίκουρος Καθηγητής), εκ μέρους του Ethnofest η Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και εκ μέρους του ΣΚΑΕ η Κατερίνα Ροζάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια, του Τμ. Κοιν. Ανθρωπολογίας, Πάντειο Παν.) και η Ελένη Κότσιρα (Alma Economics; Otherwise Magazine).

 

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Άμεση πρόσβαση, με ένα κλικ, σε όλες τις χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ruth Benedict

Πολιτική & Οδηγίες

Εικόνες

Επικοινωνήστε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: +30 210 920 1047, +30 210 920 1406
Email: santhrop'@'panteion.gr

Τοποθεσία

Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα

Προσωπικά δεδομένα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του και απαιτούνται για την επίτευξη των σκοπών που αναφέρονται στην πολιτική απορρήτου. Αποδεχόμενοι αυτό Ή κάνοντας κύλιση σε αυτήν τη σελίδα Ή συνεχίζοντας την περιήγηση, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.