Χαιρετισμός Προέδρου

Χαιρετισμός προς τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες και τους επισκέπτες/τριες του ιστότοπου

 

Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Το Τμήμα μας προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών, το οποίο στοχεύει να σας μυήσει στη διαπολιτισμική μελέτη των κοινωνικών φαινομένων, να σας προ(σ)καλέσει να διερευνήσετε τις πολλαπλές μορφές της ανθρώπινης κοινωνικής εμπειρίας και να (ανα)στοχαστείτε αναφορικά με το πώς τα ερευνητικά ζητήματα μπορεί να αντανακλούν αλλά και να διαμεσολαβούν τη δική σας πραγματικότητα.

Η Κοινωνική Ανθρωπολογία με αφετηριακό σημείο την ανάλυση της πολιτισμικής ετερότητας έχει διαμορφώσει μια συστηματικά συγκριτική προοπτική που ελέγχει/αναιρεί κατεστημένες πεποιθήσεις και στερεοτυπικές προκαταλήψεις αναφορικά με την εθνοτική καταγωγή, το φύλο, την οικογένεια, την κοινωνική τάξη και τη σωματική αρτιμέλεια. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό στοιχείο της ανθρωπολογικής ανάλυσης αποδεικνύεται η έρευνα πεδίου (ή επιτόπια παρατήρηση), μια ιδιαίτερη ερευνητική μέθοδος, η οποία σηματοδοτεί την ενσώματη συμμετοχή του/της ερευνητή/τριας στο πεδίο μελέτης προκειμένου να αναδειχθούν οι εντόπιες εννοιολογήσεις, η σκοπιά και η δράση των κοινωνικών υποκειμένων.

Με δεδομένη την πλούσια ερευνητική τους εμπειρία, τη συνεχή συνομιλία με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και μέσα από τη διαλεκτική σύζευξη θεωρίας και έρευνας, οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες του Τμήματος επιδιώκουν να σας προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημονική μεθοδολογία που απαιτούνται για την κριτική ανάλυση της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Ωστόσο, τα φοιτητικά σας χρόνια δεν είναι μόνο ένα ταξίδι στη μάθηση αλλά είναι και μία συνολικότερη εμπειρία, ένα ταξίδι αυτογνωσίας που θα σας διαμορφώσει για την υπόλοιπη ζωή σας. Στο ταξίδι αυτό, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος θα είμαστε μαζί σας ενθαρρύνοντας την επαφή σας με ιδέες, αρχές, ανθρώπους και κείμενα που θα σας εμπνεύσουν και θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε κοινωνική ευαισθησία, να γίνετε ενεργοί πολίτες, ικανοί να ανταποκρίνεστε στα προβλήματα και στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Ελπίζουμε ότι θα συμμετάσχετε ενεργά και θα συμβάλετε ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία διάδρασης αποδεικνύοντας ότι στο Τμήμα μας βρήκατε πρόσφορο έδαφος για να ικανοποιήσετε τους στόχους σας και να εκπληρώσετε τις προσδοκίες σας.

Εκ μέρους όλων των μελών του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του Τμήματος σας εύχομαι να έχετε μια γόνιμη και δημιουργική πορεία.

 

Η Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Καθηγήτρια Ειρήνη Τουντασάκη

 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Βιβλιοθήκη

ergastirio logo

ergastirio logo

panteion banner

panteion banner

erasmus banner

eakapp

erasmus banner

erasmus banner

eakapp

panteion banner

diaugeia

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 920 1047,  +30 210 920 1406
  santhrop'@'panteion.gr
  Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα