Πολιτική Ποιότητας για την ανάπτυξη και τη βελτιώση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία» του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας


Η πολιτική ποιότητας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ στο εξής) Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΚΑ στο εξής) διαμορφώνεται, δυναμικά και συνδυαστικά, με άξονα στρατηγικούς στόχους και κεντρικές επιδιώξεις οι οποίες βρίσκονται σε αντιστοιχία και εναρμόνιση με τις ομόλογες πρακτικές από πλευράς του Ιδρύματος. Η φροντίδα για την παροχή άρτιας, υψηλού επιπέδου, συστηματικής, εις βάθος και εξειδικευμένης εκπαίδευσης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, η ανάπτυξη της ανθρωπολογικής έρευνας και γνώσης, η καλλιέργεια της κατανόησης της κοινωνίας και του πολιτισμού με εφόδια τη συγκριτική, διεπιστημονική μέθοδο και την κριτική, ανοικτή προσέγγιση συστήνουν τη στρατηγική ανάπτυξης και προοπτικής του Τμήματος, και παράλληλα τους όρους αξιολόγησης του παρεχόμενου έργου και υπηρεσιών του σε όλα τα επίπεδα.


Η πολιτική ποιότητας του ΠΜΣ Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία του Τμήματος ΚΑ υπηρετείται ειδικότερα μέσα από τη διαρκή επιδίωξη των ακόλουθων, συμπληρωματικών σκοπών:

► Τη διαμόρφωση και τη συστηματική παρακολούθηση στην πράξη ενός ουσιαστικού, σύγχρονου, ανταγωνιστικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με επίκεντρο το πολυπρισματικό πεδίο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σκοπός του Προγράμματος, που διαρκεί τέσσερα (4) εξάμηνα, είναι η προαγωγή της έρευνας στον ευρύτερο χώρο των Κοινωνικών Επιστημών μέσα από την εμβάθυνση στις αναλυτικές έννοιες και τα μεθοδολογικά εργαλεία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και συνακόλουθα η δημιουργία εξειδικευμένων ανθρωπολόγων, επιστημόνων και ερευνητών/τριών, οι οποίες/οι να είναι σε θέση να αναλύουν και να ερμηνεύουν καίρια φαινόμενα που απασχολούν σήμερα την ελληνική και άλλες κοινωνίες. Παράλληλος στόχος του ΠΜΣ είναι η εξοικείωση και η τριβή των φοιτητών/τριών με διεπιστημονικές προσεγγίσεις επίμαχων θεμάτων και σύνθετων προβληματικών όπου διασταυρώνονται γόνιμα η οπτική της Ανθρωπολογίας με αυτές που αντλούνται από συγγενή επιστημονικά πεδία των Κοινωνικών Επιστημών αλλά και πέρα από αυτά.

► Την τακτή αξιολόγηση, ανανέωση, βελτίωση και ανάπτυξη του ΠΜΣ με γνώμονα την τεκμηριωμένη αποτίμηση, καταγραφή του παρεχόμενου έργου, καθώς και τη θεραπεία τυχόν υφιστάμενων αδυναμιών και αποκλίσεων από την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία , τους στόχους και την αποστολή του προγράμματος. Η αξιολόγηση του ΠΜΣ (εσωτερική και εξωτερική) προϋποθέτει τη συστηματική και ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητών/τριων και γίνεται με κριτήρια που αφορούν στην ποιότητα του διδακτικού έργου, στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα του παρεχόμενου προγράμματος σπουδών, καθώς και με άξονα τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των λοιπών υπηρεσιών (διοικητικές, φοιτητικής μέριμνας, υποδομές, διαχείριση πόρων κλπ). Τις ετήσιες θεσμοθετημένες διαδικασίες (εντός Τμήματος καθώς και αυτές που αφορούν στη συνεργασία σε ιδρυματικό επίπεδο) συντονίζει η ΟΜΕΑ του ΠΜΣ η οποία παρακολουθεί τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, οργανώνει τον διάλογο με τους/τις διδάσκοντες/σουσες και τους/τις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες , συγκεντρώνει τα ποσοτικά δεδομένα και συντάσσει την έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης του ΠΜΣ.

► Τη διασφάλιση της ποιότητας του προσφερόμενου διδακτικού /εκπαιδευτικού έργου, αφενός μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών, εναλλακτικών και ελκυστικών μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας που ευνοούν την ενεργό συμμετοχή των φοιτητριών και φοιτητών, αφετέρου μέσα από τις διαφανείς, αξιοκρατικές διαδικασίες, επιλογής και εξέλιξης των διδασκόντων που διακρίνονται, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για το ερευνητικό/επιστημονικό έργο τους. Η παρουσίαση – ατομική η συλλογική – εργασιών κατά τη διάρκεια των παραδόσεων, η εκπόνηση των εργασιών εξαμήνου καθώς και αυτή της διπλωματικής συνιστούν, μεταξύ άλλων, πρόσφορα πεδία εθνογραφικής δοκιμής και κριτικού, θεωρητικού αναστοχασμού των φοιτών/τριων στο πολυπρισματικό αντικείμενο της κοινωνικής και πολιτισμικής ανθρωπολογίας.

► Τη συστηματική μέριμνα για τη διαμόρφωση ενός συνδυαστικού προσανατολισμού, εκπαιδευτικού, επιστημονικού, επαγγελματικού, προκειμένου οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Διπλώματος να μπορούν να αξιοποιήσουν τις εξειδικευμένες ανθρωπολογικές γνώσεις τους σε πανεπιστήμια, σε ερευνητικά κέντρα, σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, στην κεντρική/περιφερειακή/τοπική διοίκηση και στους οργανισμούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό τη μελέτη και την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων.


Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του ΠΜΣ Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία μπορούν να απασχοληθούν:

  • Σε ποικίλους εργασιακούς χώρους παροχής υπηρεσιών του δημοσίου, του ιδιωτικού και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας όπου προκύπτουν ανάγκες παρέμβασης για την ανάλυση και την πρόληψη συγκρούσεων ή ενδογενών αντιθέσεων (για παράδειγμα, για την κατανόηση των πολιτισμικών και άλλων διαφορών επιμέρους ομάδων).
  • Στον χώρο της εκπαίδευσης όπου δύνανται να προσφέρουν διδακτικό έργο σε ποικίλα μαθησιακά αντικείμενα, τα οποία εντάσσονται στο χώρο των Κοινωνικών Επιστημών. Μπορούν να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν προγράμματα στον τομέα της διαπολιτισμικής αγωγής και να δράσουν συμβουλευτικά στην επισήμανση και ερμηνεία/διαχείριση των δυσκολιών εκείνων που προκύπτουν από εξωσχολικούς παράγοντες.
  • Σε μουσεία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς.
  • Στον χώρο της υγείας (κέντρα υγείας, κέντρα πρόληψης και απεξάρτησης, ιδρύματα, ασφαλιστικούς οργανισμούς).
  • Στην κρατική διοίκηση και τον κοινωνικό σχεδιασμό, όπως αυτά ασκούνται στον χώρο των διαφόρων υπουργείων με έμφαση στις υπηρεσίες μέριμνας και προστασίας, αποκατάστασης ευάλωτων ομάδων, κοινωνικής πρόληψης του εγκλήματος και κοινωνικής επανένταξης.
  • Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση πολιτισμικών και κοινωνικών ζητημάτων.
  • Σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με διεθνική δράση, σε τμήματα Διεθνών Σχέσεων υπηρεσιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

► Την εξασφάλιση συνεχούς ανατροφοδότησης στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σύνδεσης της έρευνας με τη διδασκαλία, μέσα από την ένταξη και τη συμμετοχή σε πολλαπλές πρόσφορες επιλογές για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τμήματος: όπως δοκιμασία σε έρευνες πεδίου, εκπόνηση εργασιών εξαμήνου και διπλωματικής, δυνατότητα συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, θερινά σχολεία, προγράμματα κινητικότητας στο εξωτερικό, παρακολούθηση και συμβολή στην οργάνωση δράσεων, διαλέξεων και κύκλων συζητήσεων του Εργαστηρίου Ανθρωπολογικής Έρευνας , σεμιναριακών μαθημάτων (και) στην αγγλική γλώσσα και επιστημονικών εκδηλώσεων (ημερίδες, συμπόσια, διαθεματικοί κύκλοι.

► Τη συστηματική ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας του ΠΜΣ που ευνοείται από συνεχείς επαφές και αμοιβαίες ανταλλαγές των φοιτητριών και φοιτητών αλλά και ( ιδίως) του διδακτικού προσωπικού εντός και εκτός Ελλάδας, αξιοποιώντας τις δια- τμηματικές συνεργασίες , τις συνεργασίες μεταξύ Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων τα προγράμματα κινητικότητας, τα διεθνή συνεδρία, τις δικτυώσεις, τις διεθνείς διασυνδέσεις.


Η αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτική ποιότητας του ΠΜΣ Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία του Τμήματος (ΚΑ), όπως αυτή αποτυπώνεται στη διάρθρωση και λειτουργία του προγράμματος, προϋποθέτει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του διδακτικού/ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού σε επίπεδο μονάδας και σε επίπεδο Ιδρύματος προς την εκπλήρωση του ίδιου μείζονος στόχου: της προσφοράς στις φοιτήτριες και στους φοιτητές ενός σύγχρονου, στέρεου, εξειδικευμένου, λειτουργικού και ανοιχτού στα νέα ερευνητικά ερεθίσματα, στις διεπιστημονικές ανησυχίες και στις επιστημονικές προκλήσεις μεταπτυχιακού, ανθρωπολογικού προγράμματος. Ενός προγράμματος που επιδιώκει , μέσα από την αποτίμηση την αξιολόγηση, τη σύγκριση , τη βελτίωση να ανταποκριθεί με συνέπεια στις ακαδημαϊκές/επιστημονικές απαιτήσεις και προοπτικές ενός σύγχρονου Τμήματος με αμιγώς ανθρωπολογικές σπουδές, εφάμιλλου σε εύρος και ποιότητα όπως κατέδειξε η Εξωτερική Αξιολόγηση του 2013- με αντίστοιχα Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Άμεση πρόσβαση, με ένα κλικ, σε όλες τις χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ruth Benedict

Πολιτική & Οδηγίες

Εικόνες

Επικοινωνήστε

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: +30 210 920 1047, +30 210 920 1406
Email: santhrop'@'panteion.gr

Τοποθεσία

Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα

Προσωπικά δεδομένα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του και απαιτούνται για την επίτευξη των σκοπών που αναφέρονται στην πολιτική απορρήτου. Αποδεχόμενοι αυτό Ή κάνοντας κύλιση σε αυτήν τη σελίδα Ή συνεχίζοντας την περιήγηση, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας.